Mit jelentenek a szexuális jellegű álmaink?

Veled is előfordult már, hogy szexuális töltetű álmaid voltak? Rájöttél, hogy ez mit jelent? Pszichológiai megközelítés!
Mit jelentenek a szexuális jellegű álmaink?

Mivel a szexualitás életünk egyik fontos eleme, mint élvezeti, mint pedig fajfenntartási szempontból, így nem meglepő, hogy időnként álmainkban is megjelenik. Ezt a témát boncolgatva mindenképp érdemes magadnak feltenni a kérdést: Mit jelent számodra a szex?

Szexuális álmok értelmezése

Szexuális álmok értelmezése

Sok esetben a szexuális együttléttel tarkított álmok jelentése nem is magában a szexben rejlik. Pszichológiai szempontból a szexuális álmok érzelmi töltete valójában önmagunkat szimbolizál. Vagyis az álomban megjelenő partner tulajdonságai is rólunk árulkodnak.

Éppen ezért nem kell magunkat rosszul érezni, ha álmainkban esetleg más nő vagy férfi is megjelenik, ettől még nem vagyunk hűtlenek, mert a lélektani háttér ennél sokkal mélyebb jelentéseket tartogat.

Érdemes magunkban visszaidézni az álmainkban megjelenő partner tulajdonságait, mert azok könnyen árulkodhatnak arról, hogy esetleg mi az, ami számunkra hiányzik akár önmagunkból, akár az életünkből. De a partner tulajdonságai akár erősítésképp is szolgálhatnak olyan tulajdonságokkal kapcsolatban is, amelyek nagyon is részét képezik az életünknek. Vagyis az ilyen jelleggű álmokat nem szabad élből negatívnak titulálni. Pl.: " Úristen már biztosan nem is szeretem a párom, ha más is megjelent az álmaimban"!

Az álom jelentősége

Az álom jelentősége

Sok más esetben azonban a szexuális álmok a valóságban meg nem testesülő vágyak kivetülését is jelentheti. Esetleg a hétköznapi életünkben tapasztalat szexuális együttlétek hiányának kompenzálása is lehet. Ám nem feltétlen csak szexuális értelemben vett hiányt jelenthet, hanem szeretethiányt is jelképezhet.

Ez sem meglepő, hiszen a szexualitás egy intim kapcsolat két ember között, melynek alapja a kölcsönös szeretet, szimpátia valamint a bizalom. Éppen ezért logikus, ha a szeretethiányunk szexuális álmok formájában jelenik meg.

Az aktus jelentése

Az aktus jelentése

További, mélyebb önvizsgálattal az is kideríthető, hogy az aktusban megjelenő pozíciók mit szimbolizálnak. Például a misszionárius póz jelképezheti az unalmas, szürke hétköznapokat, esetleg a szexuális életünkkel kapcsolatos elégedetlenségünket.

Egy szado-mazhoista ágyjelenet például jelképezheti azt is, hogy sokat bántjuk önmagunkat, túl magasak az elvárásaink önmagunkkal szemben. Esetleg jelezhet egy olyan embert az életünkben, aki sokat bánt minket, ám ezt nem feltétlen a fizikai értelemben kell keresni, hanem inkább szavakkal, érzésekkel való bántalmazás területén.

Szexuális együttlét különféle helyszíneken szimbolizálhatja azt is, hogy a valódi életben is épp párkereső státuszban vagyunk, de azt is jelentheti, hogy a jelenlegi kapcsolatunkban nem találjuk a helyünket, nem tudjuk megértetni magunkat a másikkal.

A védekezés nélküli szex szimbolizálhatja a szülővé válással kapcsolatos félelmeinket. Ez férfiak és nők esetében is egyértelműen jelentkezhet. Az illető nem kifejezetten nem szeretne gyermeket, esetleg az is lehet, hogy attól tart nem lenne belőle, vagy párjából jó szülő. Jelezheti anyagi, vagy bármelyin előfeltétel hiányát is, amely az illető számára fontos.

Amennyiben a szexuális aktus nem természetes módon ér véget álmainkban, hanem a kellős közepén egyszer csak felébredünk, az azt jelentheti, hogy a valódi életünkben problémát okoz a kommunikáció, önmagunk kifejezése. Esetleg utalhat arra, hogy rendszerint félbehagyod a dolgokat az életedben, de arról is árulkodhat, hogy nem tartod magad elég jónak, így a jutalom lehetőségét elveszed magadtól.

Ám ezek a következtetések nem általánosíthatóak, hiszen ami az egyik embernek unalmas, az a másik számára izgalmas is lehet, vagy éppen fordítva. Tehát mindenképpen bele kell tennünk saját magunkat is abba bizonyos kalapba, mikor fejtegetni szeretnénk álmainkat. Az álmos könyvek is inkább csak útmutatóként szolgálnak, így az ott leírt információkat sem szabad 100%-ig komolyan venni.

További cikkek

Gyerekszáj

Boglárka (5 éves) beszél a 3 hónapos hugicájához, aki ezt nagyon szereti és mosolyog rajta.
Bogi megkérdezi: 
- Mit tetszik... Olvasd el az egészet

Gyereknap a bölcsiben. Ugrálóvár, zene, lufihajtogatás.
Kornél (3 éves kisfiam) spontán odaszól nekem:
- Apa gyere, súgok valamit a... Olvasd el az egészet